17

Vrijheid

Tim Waldekker

2020, Rotterdam, Nederland

Deze twee monumentale beelden zijn een sterk staaltje ­digitaal vakmanschap, waarin persoonlijke vrijheid en ­harmonie worden gepresenteerd als belangrijke maatschappelijke waarden. Het eerste werk, Vrijheid, staat voor vrijheid van denken en meningsuiting. De Rotterdamse skyline symboliseert de kracht van wederopbouw en opnieuw uitvinden, ­risico durven nemen en het omarmen van de toekomst. Deze kwaliteiten vormen de vruchtbare bodem voor ontdekking en innovatie, en daarmee de basis voor het tweede werk Vriendschap. Dit werk gaat over het samenspel tussen het echte, ‘dat wat is’, en het onechte, ‘dat wat zou kunnen zijn’. Het werk is ook een eerbetoon aan de relatie tussen de stad en de natuur, als twee ogenschijnlijke tegenpolen.

Voor de totstandkoming van dit tweeluik werkte de kunstenaar voor het eerst op deze schaal. Gewoonlijk verschijnt zijn werk op Instagram onder de naam @giantific, waar hij op surrealistische wijze de unieke cultuur van Rotterdam portretteert. Deze nieuwe benadering legt een relatie met de pre-digitale kunstgeschiedenis, zoals de muurschilderingen van Diego Rivera voor Ford in Detroit voltooid in 1933, of de serie Four Freedoms door Norman Rockwell uit 1943.

Tim Waldekker werkt sinds 2015 als fotograaf onder de naam ‘Giantific – a Creative Giant’. Via sociale media zoals Instagram, Facebook en Pinterest deelt hij zijn foto’s, die vaak zijn genomen in het centrum van Rotterdam. Met zijn manipulaties creëert hij surreële situaties. Soms eigenzinnig, zoals een giraffe in de Maastunnel, soms meer kritisch, zoals een post-apocalyptisch stadsbeeld.

Sponsor
Science Gallery Rotterdam

Visit artist's website

Het kunstwerk door de ogen van:

Prof. dr. Maarten Frens

hoogleraar Systeemfysiologie en Prodecaan voor Onderwijs

Een gezicht is een gezicht, en blauw en zwart is niet goud en wit. Maar onderzoek, onder andere in het Erasmus MC, toont aan dat ons brein vaak een ‘eigen mening’ heeft. In veel situaties houden onze zintuigen ons voor de gek, vaak recht voor onze ogen: We zien dingen die er niet zijn en we zien dingen niet die er wél zijn. Deze effecten zien we terug in illusies en worden handig gebruikt door goochelaars, zakkenrollers en kunstenaars.

Onderzoek naar de verkeerde afstemming tussen de ‘echte’ realiteit en de waargenomen ‘realiteit’ levert inzichten op in het functioneren van de menselijke zintuigen en het samenspel tussen hersenen en geest. Door naar kunstwerken zoals die van Tim Waldekker te kijken, kunnen we een beeld krijgen van de verbazingwekkende vervorming van de werkelijkheid, die we kennen als verbeelding, een bijzondere capaciteit van de menselijke geest.

Bekijk de plattegrond van Science Gallery Rotterdam tentoonstelling (UN)REAL

Plattegrond

Dimensies toevoegen aan de werkelijkheid

Een essay van William Myers

Lees essay