03

Algorithmic Animal Gaze

Ani Liu

2018 – 2019, New York, USA

Volgens wetenschappers en filosofen zijn de hersenen in feite een voorspellingsmachine. Het zijn bundels cellen die waarnemingen en handelingen ondersteunen, door zintuiglijke prikkels te koppelen aan verwachtingen. Deze reeks afbeeldingen onderzoekt hoe het algoritmische oog en het menselijke oog zich verhouden tot lichamen, visie, cognitie en perceptie.

Het werk Algorithmic Animal Gaze toont het lichaam van de kunstenaar verdeeld in vierkante vlakken. Deze vlakken zijn gerangschikt door het Shanno-fano algoritme, een berekening die hen van het midden naar buiten sorteert op basis van hoe ‘interessant’ zij zijn. Het toont ons hoe de mens en het algoritme het lichaam bekijken. Fascinerend genoeg, blijken de ‘interessante’ delen voor het menselijke oog hetzelfde als die voor het algoritmische oog, namelijk ogen, lippen, vulva, vingers, neus.

Deze drie afbeeldingen onderzoeken dit concept in verschillende resoluties. Tot welke schaal houden de gelijkenissen tussen het algoritme en het menselijk oog stand? Terwijl het brein zoekt naar herkenbaarheid – dat verloren gaat wanneer de vlakken te klein worden om bijvoorbeeld een neus of een oog te identificeren – analyseert het algoritme alleen hoe voorspelbaar de pixels zijn in elk vlak.

Ani Liu is een research-based kunstenaar die werkt op het snijvlak van kunst en wetenschap. Haar werk onderzoekt de wederzijdse relaties tussen wetenschap, technologie en hun invloed op menselijke subjectiviteit, cultuur en identiteit. Het werk van Ani is internationaal gepresenteerd, te zien op National Geographic, VICE, Mashable, Gizmodo, TED, Core77, PBS, PCMag, FOX en WIRED. Haar werk is vertoond op meerdere festival en in verschillende universiteiten en musea wereldwijd.

Team
Doug von Kohorn (computational assistance)

Sponsor
BAD Award 2018, Netherlands

Visit artist's website

Het kunstwerk door de ogen van:

Prof. dr. Marion Smits

hoogleraar Radiologie en Nucleaire Geneeskunde

Het werk van Ani Liu demonstreert hoe belangrijk medische beeldvorming is, om de werking van lichaam en geest te begrijpen. Mijn onderzoek richt zich op het visualiseren van de hersenen in zo veel mogelijk detail. Nog geen halve eeuw geleden was zulke informatie alleen verkrijgbaar door het lichaam daadwerkelijk open te maken. Dankzij de wetenschappelijke en technologische ontwikkelingen bepaalt tegenwoordig niet langer de anatomische, maar de radiologische beeldvorming onze kennis van de hersenen. We zijn in staat de microstructuur van de hersenen, de doorbloeding van hersenweefsel, de vezelbanen die gebieden binnen de hersenen met elkaar verbinden en zelfs de hersenfunctie zichtbaar te maken. Dit alles door middel van snelle, onschadelijke scans.

Bekijk de plattegrond van Science Gallery Rotterdam tentoonstelling (UN)REAL

Plattegrond

Dimensies toevoegen aan de werkelijkheid

Een essay van William Myers

Lees essay