10

Besta ik nog?

Marleine van der Werf

2019, Rotterdam, Nederland

Dit werk is geïnspireerd door het moment waarop de ­film­maker’s oma, die lijdt aan de ziekte van Alzheimer, vroeg of ze nog wel bestond. In deze korte film zien we de wereld vanuit haar perspectief. In plaats van haar oma te filmen en met effecten, invalshoeken en andere ­elementen te laten zien hoe haar oma zich voelt, geeft Van der Werf de camera aan haar grootmoeder, zodat zij de belangrijkste beslissingen kan nemen, die deze ­audiovisuele ervaring creëren.

Het werk kan worden gezien als een filmische zoektocht naar hoe we onze eigen realiteiten vormgeven, en hoe dit verandert naarmate ouderdom en ziekte onze gedachten beïnvloeden. Kunnen we ooit begrijpen wat het betekent om langzaam onze herinneringen en ons zelfgevoel te ­verliezen? En zouden we hierop kunnen reflecteren als we er middenin zitten?

Marleine van der Werf is filmmaker en beeldend kunstenaar met een focus op documentaire. In haar kunst onderzoekt ze hoe je de realiteit van iemand anders kunt ervaren. Door middel van cinema, VR en multi-sensorische technologie ­creëert Van der Werf tastbare ervaringen, dat ons begrip van ‘zelf’ en de ‘ander’ bevraagt. Terugkerende thema’s zijn belichaming, empathie, bewustzijn en perceptie. Ze werkt samen met experts op het gebied van wetenschap, kunst en geesteswetenschappen en haar werk werd op verschillende internationale kunst- en filmfestivals getoond.

Team
Marleine van der Werf (director/producer), Remko Schnorr (camera), Abel Heijkamp (sound), Jos Meijers (editor), Henk-Jelle de Groot (sound design), Arms and Sleepers (music).

Sponsor
Initiated and financial support by Inscience film festival and Radboud University Nijmegen.

Sponsor
This short film is made within the context of the Master Artistic Research at the Film Academy Amsterdam.

Visit artist's website

Het kunstwerk door de ogen van:

Prof. dr. Francesco Mattace Raso

hoogleraar Klinische Geriatrie

In onze vergrijzende samenleving wordt een steeds grotere groep mensen getroffen door dementie. Onderzoekers van het Erasmus MC bestuderen de oorzaken van de ziekte in levensstijl en genetische ­(erfelijke) factoren en de mogelijkheden voor behandeling. Dementie is een progressieve en onomkeerbare ziekte die wordt gekenmerkt door cognitieve stoornissen, functionele achteruitgang en, uiteindelijk, gedrags- en psychologische symptomen. Door de grote variatie in het ziektebeeld van dementie, is het moeilijk om tot een algemene ​​medische behandelingen te komen. Het is voor elke patiënt een ­uitdaging om te beslissen welke interventies voor preventie of vertraging van de ziekte kunnen ingezet. De missie van ons onderzoek is het in kaart brengen van de verschillende stadia van dementie in een ­vergrijzende samenleving. Op die manier kunnen we een persoonlijke behandeling aanbieden voor deze groep kwetsbare patiënten.

Bekijk de plattegrond van Science Gallery Rotterdam tentoonstelling (UN)REAL

Plattegrond

Dimensies toevoegen aan de werkelijkheid

Een essay van William Myers

Lees essay