12

Broom Groom

Marit Shalem

2018, Rotterdam, Nederland

Dit werk is een video-installatie over empathie, ­connectiviteit en relaties in het tijdperk van digitale communicatie. Het videowerk is onderverdeeld in drie corresponderende kanalen, en presenteert computer-gegenereerde beelden die de realiteit van hedendaags menselijk contact weergeven. Via citaten en poëtische fragmenten verwijzen de ­verhalen naar klassiekers zoals The Beauty and the Beast ­(Gabrielle-Suzanne Barbot de Villeneuve, 1740), en Lolita (Vladimir Nabokov, 1955).

Andere bronnen die in het werk herkenbaar zijn, zijn het gedicht De tovenaarsleerling (Wolfgang von Goethe, 1797), de uien die zichtbaar zijn in de schilderijen van Paul Cézanne en het schilderij Het zwarte vierkant (Kazimir Malevich, 1915).

Het vertellen van verhalen is van oudsher een stabiliserende kracht, die losse gespreksfragmenten en handelingen ­verbindt tot een lineair verhaal met een begin en een eind. Dwars door deze drie audiovisuele kanalen, vloeien de ­verschillende verhalen door elkaar heen. Net als in ons dagelijks leven, worden onverwachte herhalingen, symbolen van verlangen, beloftes van contact en afwijzing zichtbaar. Het resultaat is een samenkomen van beelden en weergaven die de weg leiden naar reflectie op de ambiguïteit en omslachtigheid van het leven.

Online trailer:

Marit Shalem, geboren in Israël in 1971, verhuisde in 1989 naar Berlijn. Na haar afstuderen aan de HdK Berlin in 2000 verhuisde ze naar Rotterdam. Ze werkt ook onder de naam SpOp. Het werk van Shalem is gerelateerd aan de onderwerpen artistieke en commerciële productie, ­communicatie- en machtsstructuren; een uitgangspunt voor het initiëren van deelprojecten, experimentele videowerken en tekenreeksen. Van 2014–2016 was ze curator van het filmprogramma Layers in WORM, Rotterdam. Haar recente projecten zijn de lopende Works on White optredens met Badgewearer en ze ontwikkelt momenteel de interactieve installatie Alterations.

Team
De soundtrack werd speciaal ervoor geschreven door de componist Marc Verhoeven.

Sponsor
Dutch Creative Funds, WORM

Visit artist's website

Het kunstwerk door de ogen van:

Prof. dr. Witte Hoogendijk

afdelingshoofd Psychiatrie

Onze geestelijke gezondheid wordt beïnvloed door diepe, evolutionaire, deels ­verouderde, emotie-regulerende gebieden in de hersenen. In de afgelopen miljoenen jaren hebben we een rationele cortex ­ontwikkeld om onze emoties, zoals angst en agressie, in toom te houden. Dit werkt maar gedeeltelijk omdat de evolutie van onze hersenschors ver achterloopt op de ontwikkelingen om ons heen. We zijn ­daarom niet alleen een ‘slaaf van ons onderbewustzijn’, zoals Freud het noemde, maar ook onderhevig aan verouderde instrumenten. Meer begrip van de relativiteit van de negatieve gedachtes, waar we zo enorm onder lijden, kan ons bevrijden uit deze mentale slavernij.

Bekijk de plattegrond van Science Gallery Rotterdam tentoonstelling (UN)REAL

Plattegrond

Dimensies toevoegen aan de werkelijkheid

Een essay van William Myers

Lees essay