11

De voorspellingsmachine

Marleine van der Werf

2017, Rotterdam, Nederland

Deze korte documentaire is een samenwerking tussen ­filmmaker Marleine van der Werf en de Nederlandse neurowetenschapper Floris de Lange. Beiden richten zich in hun onderzoek op perceptie.

De Lange leidt het ‘Predictive Brain Lab’ aan de Radboud Universiteit, waar hij onderzoekt hoe onze voortdurende voorspellingen en vooringenomen kennis, onze visuele ­waarnemingen en besluitvorming beïnvloeden. De film belicht dit onderzoek en de implicaties ervan, maar legt ook een verband tussen vorm en inhoud. De filmervaring die Van der Werf creëert, sluit aan bij deze concepten over hoe beperkt ons zicht is en hoe onze hersenen helpen een aannemelijke ‘realiteit’ te creëren.

Een inspiratiebron voor De Lange was de film Robocop (1987), misschien wel het eerste cinematografische ­voorbeeld vanuit het perspectief van een robot. De film laat een wereld zien waarin op basis van data ­geautomatiseerde keuzes worden gemaakt. 33 jaar later, ­lijken wij aan het begin te staan van de werkelijke intro­ductie van dit soort technologie. Intussen kunnen we steeds beter ­aantonen hoe de ‘machine’ al in ons zit.

Online video:

Marleine van der Werf is filmmaker en beeldend kunstenaar met een focus op documentaire. In haar kunst onderzoekt ze hoe je de realiteit van iemand anders kunt ervaren. Door middel van cinema, VR en multi-sensorische technologie ­creëert Van der Werf tastbare ervaringen, dat ons begrip van ‘zelf’ en de ‘ander’ bevraagt. Terugkerende thema’s zijn belichaming, empathie, bewustzijn en perceptie. Ze werkt samen met experts op het gebied van wetenschap, kunst en geesteswetenschappen en haar werk werd op verschillende internationale kunst- en filmfestivals getoond.

Team
Marleine van der Werf (director/producer), Remko Schnorr (camera), Abel Heijkamp (sound), Jos Meijers (editor), Henk-Jelle de Groot (sound design), Arms and Sleepers (music).

Sponsor
Initiated and financial support by Inscience film festival and Radboud University Nijmegen.

Sponsor
This short film is made within the context of the Master Artistic Research at the Film Academy Amsterdam.

Visit artist's website

Het kunstwerk door de ogen van:

Prof. dr. Wiro Niessen

hoogleraar Biomedische Beeldverwerking

Wat we zien is, intrigerend genoeg, niet wat we waarnemen. We ‘zien’ met onze ­hersenen, niet met onze ogen. Zelfs met weinig visuele prikkels zijn we in staat een driedimensionale, kleurrijke representatie van de wereld om ons heen te creëren. Daarom zijn de hersenen belangrijk in ons onderzoek naar hoe we medische beelden, zoals scans, moeten interpreteren voor een goede diagnose. Van de beschikbare technologie voor de herkenning van beelden zijn de op onze hersenen geïnspireerde neurale netwerken het meest geavanceerd. Naarmate deze zich verder ontwikkelen, zullen ze steeds meer op echte hersenen gaan lijken. Omgedraaid helpt de ontwikkeling van dit soort algoritmen ons ook om de hersenen beter te begrijpen.

Bekijk de plattegrond van Science Gallery Rotterdam tentoonstelling (UN)REAL

Plattegrond

Dimensies toevoegen aan de werkelijkheid

Een essay van William Myers

Lees essay