18

Dr. Good onderzoekt… Wat is ­werkelijkheid?

Robert Good

2020, Cambridge, United Kingdom

Deze presentatie zet je aan het denken door de ‘realiteit’ vanuit zowel artistieke als wetenschappelijke perspectieven te onderzoeken. In een performance/lezing trekt Robert Good zijn Lab-jas aan, zet zijn helm en veiligheidsbril op en pakt hij zijn Clipboard van de waarheid om zijn onderzoek te doen vanuit een logisch, filosofisch en wetenschappelijk standpunt: Wat betekent realiteit? Kunnen we, net als de filosoof Descartes, alles wegdenken om een ​​fundamentele waarheid te onthullen over hoe de wereld in elkaar steekt? Of leven we nu in een hyperrealistische schijnwereld?

Robert Good worstelt met woorden om de zwakheden van taal en kennisproblemen bloot te leggen. Hij gebruikt kunst om de wereld om ons heen te begrijpen. Een eerder werk van hem is A New Dictionary of Art, dat meer dan 3000 definities van kunst bevat die via Internet zijn samengesteld om een ​​nieuwe benadering te geven voor de vraag ‘Wat is kunst?’. Het is momenteel opgeslagen in Tate Modern London, Kettle’s Yard Cambridge en kunstgaleries in het Verenigd Koninkrijk.

Het kunstwerk door de ogen van:

Fred Balvert

projectleider Science Gallery Rotterdam

Wetenschap en kunst zijn beide menselijke activiteiten die worden gedreven door nieuwsgierigheid en die de grenzen van wat echt is en wat niet verleggen. De uitdrukking van onze (wildste) verbeelding en de fysieke manipulatie en herordening van de elementaire bouwstenen van de natuur, leiden ons naar nieuwe realiteiten. De samenwerking tussen wetenschappers, kunstenaars en Rotterdamse jongeren, gefaciliteerd door Science Gallery, heeft een creatieve en innovatieve dialoog op gang gebracht die niet alleen de wetenschap en kunst als disciplines bevraagd, maar ook alle betrokken individuen op een meer persoonlijke manier. Hoe kunnen de eindeloze mogelijkheden van wetenschap en kunst ons helpen bij het vormgeven van onze toekomstdromen, en tegelijkertijd aandacht schenken aan de zorgen en ­angsten over het nog onbekende? Deze ­dialoog is vruchtbaar gebleken voor alle betrokkenen. Je bent uitgenodigd om eraan deel te nemen!

Bekijk de plattegrond van Science Gallery Rotterdam tentoonstelling (UN)REAL

Plattegrond

Dimensies toevoegen aan de werkelijkheid

Een essay van William Myers

Lees essay