08

Fantoomprikkels

Nilou Esfandiary

2016, London, United Kingdom

Kunnen revalidatie hulpmiddelen en behandelingen na ­amputatie helpen om fantoompijn te voorkomen? Fantoompijn is een prikkel die wordt gevormd door de hersenen na een ­verkeerde interpretatie van zenuwsignalen vanaf de stomp van het geamputeerde ledemaat. Hier overlappen onze fysieke biologie en onze ongrijpbare psychologie. Onze opvattingen over het lichaam en zijn capaciteiten worden op de proef gesteld. Als fantoompijn eenmaal begint is deze moeilijk te stoppen.

Dit kunstwerk stelt een preventieve benadering voor: de ­objecten zijn ontworpen om te worden gebruikt tijdens de revalidatiefase na amputatie. Hierdoor wordt een sterkere verbinding tussen de hersenen en het ontbrekende ledemaat mogelijk. Door de hersenen en het lichaam te helpen het ­verlies van het ledemaat te begrijpen en te accepteren, kan toekomstige pijn vermeden worden.

De hulpmiddelen zijn verdeeld in drie secties: Genezing°, Beweging° en Stimulatie°. De interactie tussen elk item en het lichaam ondersteunt het opnieuw aanleren van spierbewegingen op de betreffende plek, waardoor de kans op pijn afneemt. Op analoge wijze worden mensen in staat gesteld om zich te herstellen en zich aan te passen aan hun nieuwe, fysieke zelf.

.

Nilou Esfandiary is een researcher designer. Haar natuurlijke nieuwsgierigheid leidt tot een sterke interesse in de toekomst van de gezondheidszorg en ook tot een obsessie van het ‘maak’-proces. In haar werk streeft ze haar achtergrond en interesses samen te brengen, om zo de grenzen van onze huidige opvattingen over design te verleggen. Ze gebruikt verschillende ontwerpmethodes en -benaderingen om ervoor te zorgen dat het resultaat antwoord geeft op een huidige of potentiële gebruikersbehoefte.

In samenwerking met
Silicone Arms commissioned by Lesley-Ann Daly

Visit artist's website

Het kunstwerk door de ogen van:

Dr. Ruud Selles

universitair hoofddocent Revalidatie Geneeskunde

Dit werk toont innovatieve en prachtig ­ontworpen hulpmiddelen om het vreemde, soms zeer pijnlijke verschijnsel van fantoom­-
prikkels te behandelen. Die treden vaak op na amputatie van een ledemaat en ontwikkelen zich in het samenspel van perifere zenuwbeschadiging, pijn tijdens het trauma en de reorganisatie van de motorische en sensorische cortex van de hersenen.

De hulpmiddelen stimuleren beweging van de ledematen en huidprikkels zodat de hersenen het ledemaat anders waarnemen. In ons onderzoek bij het Erasmus MC hebben we voor deze patiënten spiegels gebruikt om de input van informatie naar de hersenen te aan te passen. In experimentele behandelingen en studies van hersenscans hebben we aangetoond hoe het manipuleren van deze input het voorkomen van ­fantoomprikkels positief kan beïnvloeden.

Bekijk de plattegrond van Science Gallery Rotterdam tentoonstelling (UN)REAL

Plattegrond

Dimensies toevoegen aan de werkelijkheid

Een essay van William Myers

Lees essay