16

Food Processor

Atelier Van Lieshout

2015, Rotterdam, Nederland

Deze sculptuur geeft een voorstelling van een denkbeeldige boerderij in de toekomst. Het is een utopische machine die op vergelijkbare wijze functioneert als het menselijk lichaam, dat volgens Atelier Van Lieshout het ‘ultieme systeem’ is. Terwijl de wetenschappelijke mogelijkheden voor genetische-hybride wezens steeds dichterbij komen, vragen we ons af: Hoe ver en hoe vreemd zijn we bereid te gaan? Zullen we, zoals men in de geschiedenis vaker heeft gedaan, nieuwe technologie met volledig ­vertrouwen omarmen, in de overtuiging dat deze oplossingen zal bieden voor problemen, zoals de schaarste aan natuur­lijke grondstoffen en onze onverzadigbare honger naar meer bezit, consumptie en macht?

De Food Processor is een hybride mens-machine, één verenigde entiteit, die restjes opneemt en deze met microben en enzymen verwerkt tot gerecycled superfood. Het is een technocratische, kapitalistische droom die uitkomt, een overwinning in samenwerking met de wetenschap: namelijk het voedsel van de toekomst.

Atelier Van Lieshout (AVL) is de studio opgericht door de in Rotterdam gevestigde beeldhouwer Joep van Lieshout. Sinds de oprichting in 1995 werkt Van Lieshout alleen onder deze naam, om zo de mythe van het individuele artistieke genie te doorbreken. De afgelopen drie decennia heeft AVL een groot aantal werken werken geproduceerd op het snijvlak van kunst, design en architectuur. Wat deze werken gemeen hebben, zijn de terugkerende thema’s als systemen, macht, seks, en leven en dood. Atelier Van Lieshout kreeg internationale erkenning voor zijn sculpturale installaties, die vaak gepaard gaan met een controversiële, sinistere én speelse ondertoon.

Het kunstwerk door de ogen van:

Dr. Erica van den Akker

kinderarts-endocrinoloog

Het Erasmus MC werkt met de regionale ziekenhuizen Franciscus Gasthuis & Vlietland en Maasstad Ziekenhuis samen in het Centrum Gezond Gewicht. Het centrum zet zich in om de behandeling van kinderen en volwassenen met obesitas te verbeteren. Het heeft een unieke, gepersonaliseerde en waarde-gedreven aanpak en kijkt verder dan voeding en beweging als factoren voor obesitas. Wetenschappelijk onderzoek richt zich op de vraag: Welke behandeling is effectief voor wie? Individuele kenmerken zoals medische, genetische, gedragsmatige, psychologische en sociaal-economische factoren spelen daarin alle een belangrijke rol. Recent is een onderzoek gestart naar het effect van nieuwe medicijnen voor mensen met genetische obesitas. Deze patiënten ervaren de gehele dag honger. Het medicijn probeert de eetlust te remmen. Wat zouden deze patiënten denken, bij het kijken naar de Food Processor van Atelier Van Lieshout?

Bekijk de plattegrond van Science Gallery Rotterdam tentoonstelling (UN)REAL

Plattegrond

Dimensies toevoegen aan de werkelijkheid

Een essay van William Myers

Lees essay