09

HALLUCINATIES

Suki Chan

2020, London, United Kingdom

Hoe ontregelen hersenziekten zoals dementie ons begrip van de werkelijkheid? HALLUCINATIES is een meeslepende reis door de persoonlijke ervaringen van twee mensen met dementie tegenover het perspectief van twee zorgverleners. De film onthult intieme details die laten zien hoe dementie de waarneming verandert — resulterend in hallucinaties en veranderende ervaringen van tijd en identiteit.

De video-installatie nodigt ons uit om een kijkje te nemen in de realiteit van Pegeen O’Sullivan, de dochter van de Ierse romanschrijver Liam O’Flaherty, die momenteel in een zorgdorp in het noordwesten van Engeland woont, en Wendy Mitchell, die haar eerste boek schreef nadat ze op 58-jarige leeftijd de diagnose dementie had gekregen.

De film brengt ons naar hun werelden, hun persoonlijke ­reizen en waarnemingen. We krijgen inzicht in Wendy’s dagelijkse coping-mechanismen in haar huis, zoals foto’s van kasten aan de deur, zodat zij kunnen worden herkend als kasten in plaats van uitsteeksels uit de muur.

Oude herinneringen die worden opgeroepen verschijnen als de huidige realiteit, en dode familieleden verschijnen weer in hun huizen. Wat verontrustend zou zijn voor mensen ­zonder dementie kan juist troost en veiligheid bieden voor degenen die eraan lijden. Deze intieme perspectieven, dilemma’s en hoop voor de toekomst vormen een verrassend eerlijk onderzoek naar hoe het voelt om dementie te hebben.

Online video:

Suki Chan is kunstenaar en filmmaker. Haar meeslepende en betoverende films trekken de kijker mee naar een ­filmisch ‘elders’ waarin geheugen-, subjectiviteits-, geloofs- en kennissystemen onderzocht worden. Het werk van Chan is gebaseerd op dialogen met verschillende gemeenschappen. Van mensen met dementie, blinden en slechtzienden tot psychologen en neurowetenschappers. Voor de ontwikkeling van haar projecten heeft Chan samengewerkt met het Centre for the Study of the Senses (University of London), Centre for Developmental Neurobiology (King’s College London) en Department of Computer Science (University of Sheffield).

Deelnemers / Participants
Pegeen O’Sullivan, Sandra Walley, Wendy Mitchell, Natalie Ravenscroft

Team
Suki Chan (director and producer, camera, editing), Dominik Scherrer (sound design), Teresa Grimes (associate producer), Andrew Hunwick (visual effects and color grade), William Lau (digital imaging technician), Martin Thornton (assistant sound designer), John Freed (skipper)

Sponsors
Commissioned by Science Gallery Rotterdam and Bluecoat, funded by Arts Council England. Research and development supported by Where the Arts Belong, a partnership between Bluecoat and care provider Belong, funded by Arts Council England and The Baring Foundation.

Visit artist's website

Het kunstwerk door de ogen van:

Prof. dr. Arfan Ikram

afdelingshoofd Epidemiologie

Dementie is een slopende ziekte met een enorme impact op de patiënten, hun ­verzorgers en de samenleving als geheel. We weten steeds meer over de ziekte, maar wat nog grotendeels onduidelijk is, is hoe de patiënt de ziekte ervaart — vooral in de laatste stadia. Dit psychologische aspect van de ziekte verdient meer aandacht in de komende jaren. Op een meer biologisch niveau is het duidelijk dat ­naarmate dementie zich ontwikkelt, niet alleen de ­hersencellen worden aangetast, maar — even belangrijk — de communicatie ­tussen hersencellen ernstig wordt belemmerd. Dit kunstwerk legt op prachtige ­wijze zowel het psychologische, als het biologische aspect vast van hoe dementie wordt ervaren.

Bekijk de plattegrond van Science Gallery Rotterdam tentoonstelling (UN)REAL

Plattegrond

Dimensies toevoegen aan de werkelijkheid

Een essay van William Myers

Lees essay