13

In Posse: Vrouwelijk sperma

Charlotte Jarvis

Ongoing, London, United Kingdom

Ontwikkelingen in de biomedische wetenschap vragen om een nieuw begrip van onze fysieke grenzen. De mogelijkheden om het lichaam te vervormen en er elementen aan toe te voegen, stellen ons in staat om alternatieve opvattingen van het menselijk lichaam te onderzoeken. Wat is ‘echt’, wat is ‘natuurlijk’ en wat kan worden bepaald?

Door de geschiedenis heen is sperma vereerd als een magische substantie – een totem van mannelijke potentie. Voor dit project werkte kunstenaar Charlotte Jarvis samen met professor Susana Chuva de Sousa Lopes van het Leids Universitair Medisch Centrum om vrouwelijke sperma te ontwikkelen uit Charlotte Jarvis’ eigen cellen door de toepassing van CRISPR-Cas9-technologie. Het is project is ondersteund met een prestigieuze Vici-beurs van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

Het laatste deel van het project is de herrijzing van Thesmophoria, een feest van de Oude Grieken. Hiermee creëert de kunstenaar nieuwe gemeenschappelijke rituelen rondom bloeddonatie en laboratoriumprotocollen. In Posse pleit voor technologisch, biologisch en creatief activisme. Het probeert de traditionele opvattingen van patriarchale macht te ondermijnen en de betekenis van geslacht nu en in de toekomst te onderzoeken.

Online video:

Charlotte Jarvis werkt op het snijvlak van kunst en wetenschap. Zo heeft ze haar eigen tumor laten groeien, muziek op DNA opgenomen en haar hart buiten haar lichaam zien kloppen. Charlotte heeft haar werk tentoongesteld in elf internationale solotentoonstellingen en meer dan honderd groepstentoonstellingen. Ze was kunstenaar in residentie bij een aantal wetenschappelijke instellingen, waaronder het European Bioinformatics Institute en het Hubrecht Institute. Het werk van Charlotte heeft de Bioart and Design Award in Nederland gewonnen en is peer-review gepubliceerd in Leonardo Journal. Momenteel is ze docent aan The Royal College of Art en Goldsmiths University London.

Team
Collaboration with Dr. Susana Chuva de Sousa Lopes, LUMC Kersnikova Institute

Sponsors
MU Gallery, Eindhoven, Kersnikova Institute

Awards
Alternate Realities Commission United Kingdom

Visit artist's website

Het kunstwerk door de ogen van:

Dr. Bas van Rijn

universitair hoofddocent Verloskunde en Prenatale Diagnostiek

In Posse richt zich op het creëren van zaadcellen uit vrouwelijke cellen. In het Erasmus MC bestuderen we een ander belangrijk aspect van voortplanting, namelijk de ontwikkeling van de placenta. De afgelopen jaren is gebleken dat interactie tussen onze genen en onze leefomgeving tijdens de vroege ontwikkeling van groot belang is voor gezondheid en voortplanting. Voor onze geboorte zijn we afhankelijk van een fascinerend orgaan, de placenta, dat ons contact met de buitenwereld is en dat ons voorbereidt op de rest van het leven. Pas sinds een aantal jaar hebben we de technologie om de biologische complexiteit en het gedrag van de placenta te bestuderen. In onze onderzoeksgroep gebruiken we ‘organoid’-technologie. Hiermee kweken we een mini menselijke placenta in het lab en testen we mogelijkheden om behandelingen van pasgeboren baby’s mogelijk te maken en te verbeteren.

In het APOLLO-project werken wetenschappers en artsen samen om mogelijkheden van placenta-therapie te onderzoeken met behulp van deze organoid modellen en genbewerking. Deze manier om de gezondheid vóór de geboorte te verbeteren, opent nieuwe mogelijkheden. Het introduceert ook nieuwe uitdagingen en ethische vragen over de grenzen van de geneeskunde en over het evenwicht tussen het mogelijke en het toegestane gebruik van biotechnologie.

Bekijk de plattegrond van Science Gallery Rotterdam tentoonstelling (UN)REAL

Plattegrond

Dimensies toevoegen aan de werkelijkheid

Een essay van William Myers

Lees essay