05

Metamorphine / Daphne

Clara Bolle

2020, Rotterdam, Nederland

Transformaties die mensen ondergaan zoals we die zien in de media, hebben vaak een oorsprong in de geneeskunde. Vooral seksuele of dramatische transformaties trekken onze aandacht, zoals de verandering van gender of de ontwikkeling van robotprotheses.

Het verhaal van Daphne, afkomstig uit de Metamorfosen van Ovidius, is een klassiek verhaal over transformatie. Daphne wil niet dat Apollo, haar ongewenste minnaar, haar achtervolgt. Ze verandert in een laurierboom om hem af te weren. Dat is het verhaal volgens Ovidius. Zou het een ander verhaal zijn als Daphne het in haar eigen woorden verteld zou hebben?

Voor Metamorphine / Daphne heeft kunstenaar Clara Bolle vijf personen die een belangrijke medische transformatie hebben meegemaakt, gevraagd om hun eigen mythe te ­creëren. Een nieuw verhaal over lichaam en geest, dat zij in interviews hebben gedeeld met de kunstenaar. Dit kunstproject presenteert de resultaten van de samenwerking ­tussen de kunstenaar en de deelnemers. Samen maakten ze een reeks schilderijen en gedichten.

.

Clara Bolle is een Rotterdamse filosoof, dichter en beeldend kunstenaar. Daarnaast geeft ze af en toe lezingen over kunstfilosofie, culturele kritiek en kunstgeschiedenis. Haar werk draait om de vraag: wat betekent het om een lichaam te zijn in plaats van te hebben?

Deelnemers
Jiske Kosian, Masé Sutterland, Machteld in ’t Hout, Chris Bosch

Visit artist's website

Het kunstwerk door de ogen van:

Dr. Eline Bunnik

universitair docent in Medische Ethiek

We zijn verhalen vertellende wezens (homo narrans) die mythen en verhalen gebruiken om identiteiten te creëren, om te worden wie we zijn. In het leven van veel mensen is een metamorfose een krachtige ervaring. Het maakt ons tot iemand ‘anders’. We vinden een nieuwe vorm en worden (meer) onszelf. Docenten van de afdeling Medische Ethiek, Filosofie en Medische Geneeskunde proberen geneeskunde studenten te leren om goede dokters te worden. De ambitie om dokter te worden komt voor veel studenten voort uit een transformatieve ervaring, bijvoorbeeld eigen ervaringen van ziekte, bij hun naasten, of later bij hun patiënten. Vaak vertellen ze het verhaal over ‘die ene patiënt’. De patiënt die hen heeft geraakt, heeft getransformeerd, en heeft veranderd van individuen in artsen, of van artsen in goede artsen. Het zou wel eens zo kunnen zijn dat je de geneeskunde opleiding moet volgen om arts te worden, maar dat je een metamorforse moet ondergaan om een goede arts te worden.

Bekijk de plattegrond van Science Gallery Rotterdam tentoonstelling (UN)REAL

Plattegrond

Dimensies toevoegen aan de werkelijkheid

Een essay van William Myers

Lees essay