01

De neuroanatomieles

Dan Lloyd

2020, Hartford, USA

We beschouwen de zichtbare wereld als stabiel en rijk aan detail vanuit elk perspectief, alsof het een schilderij is dat wordt geprojecteerd in onze hersenen. Maar in werkelijkheid registreren onze hersenen en onze ogen maar een deel van wat zich voor ons bevindt: de zogenaamde ‘kegel van licht’ die op het netvlies valt. Visuele informatie buiten dit smalle veld zien we veel minder scherp. De rijke, gedetailleerde wereld die we zien bouwen onze hersenen op uit een reeks opeenvolgende blikken die elk kort duren.

The Neuroanatomieles visualiseert deze blikken, inclusief de centrale scherptes en de vaagheid er omheen, terwijl de kijker het schilderij De anatomieles van Dr. Nicolaes Tulp van Rembrandt (1632) bekijkt. De filmfragmenten bieden een inkijkje in het functioneren van ons zicht. Zien is niet wat het lijkt: De eenduidige, gedetailleerde wereld die wij ervaren is een illusie.

Dit kunstwerk verwijst naar de 17e-eeuwse geneeskunde en het beroemde werk van Rembrandt, maar ook naar dat van de Europese kubisten, zoals Picasso en Braque, uit het begin van de 20e eeuw. Wat zij intuïtief voelden over visuele ervaringen, en hun poging om het in hun schilderijen te ontleden, komt hier terug in door algoritmes en datasets verlichte pixels.

Online video:

Dan Lloyd is Thomas C. Brownell hoogleraar filosofie en hoogleraar neurowetenschappen aan het Trinity College in Connecticut, Verenigde Staten. Hij auteur en co-redacteur van Subjective Time: The Philosophy, Psychology, and Neuroscience of Temporality (onder redactie van Valtteri Arstila, 2014); Andere werken zijn Radiant Cool: A Novel Theory of Consciousness (2004), een wetenschappelijke verkenning van bewustzijn gepresenteerd als noir detective fiction; en Simple Minds (1989), een filosofisch onderzoek van geest en brein. Hij heeft zijn animaties en sonificaties van hersenactiviteit gepresenteerd op conferenties, festivals, uitvoeringen en kunstgaleries over de hele wereld.

In samenwerking met
Professor Michael Grubb, Trinity College

Sponsor
Trinity College Neuroscience Program

Het kunstwerk door de ogen van:

Dr. Virginie Verhoeven

onderzoeker Oogheelkunde

Mijn onderzoek richt zich op het vinden van genetische oorzaken voor hoge bijziendheid. Dit is een oogaandoening waarbij de axiale lengte van het oog is verlengd, wat resulteert in wazig zicht. Hoge bijziendheid wordt veroorzaakt door een wisselwerking tussen genetische factoren en omgevingsfactoren. Door het gebruik van big data, oogheelkundige metingen en genetische gegevens van duizenden personen, zijn we in staat om de belangrijkste paden te identificeren die bij deze ziekte betrokken zijn. Ondanks deze vooruitgang zijn de gebeurtenissen en triggers die hoge bijziendheid veroorzaken nog grotendeels onbekend en kunnen we niet voorspellen welke individuen een verhoogd risico lopen. Net als in dit kunstwerk hebben we nog maar een glimp van de complexe oorzaken van de ziekte gezien.

Bekijk de plattegrond van Science Gallery Rotterdam tentoonstelling (UN)REAL

Plattegrond

Dimensies toevoegen aan de werkelijkheid

Een essay van William Myers

Lees essay