14

Prisoner’s Cinema

Louisa Zahareas and Kimon Kodossis

2018-ongoing, Eindhoven, Nederland

Vaak wordt veronderstelt dat blinde mensen complete ­duisternis ervaren. In sommige gevallen kunnen mensen die niet blind zijn geboren echter nog steeds kleur en licht ervaren, zonder dat ze daadwerkelijk licht registreren in het oog. Mogelijk wordt dit veroorzaakt doordat de hersenen het gebrek aan visuele prikkels compenseren.

De ervaring van deze beelden wordt veroorzaakt door ­‘fosfenen’, de lichtgevende patronen die zichtbaar worden als we onze ogen gesloten houden. Deze patronen kunnen worden veroorzaakt door mechanische, elektrische of magnetische prikkels op het netvlies of in de visuele cortex. Deze denkbeeldige patronen worden ook beschreven als mensen mediteren of gedurende lange tijd zonder visuele prikkels of licht doorbrengen, zoals geïsoleerde gevangenen.

Hoewel individuele visuele ervaringen variëren, zijn er ­overeenkomsten in de manier waarop deze beelden worden beschreven. In Prisoner’s Cinema houden kunstenaar Louisa Zahareas en filmmaker Kimon Kodossis een reeks interviews met mensen die later in hun leven blind zijn geworden, en nodigen zij vervolgens andere kunstenaars uit om deze ervaringen visueel te interpreteren in een reeks audiovisuele ervaringen.

Online video's:

Louisa Zahareas is een design researcher gevestigd in Nederland. Haar werk verkent de kruising van traditie en digitale cultuur, gericht op de fricties en kansen die ­ontstaan ​​wanneer deze twee werelden elkaar ontmoeten. Meer specifiek onderzoekt ze de afgelopen vijf jaar het ­thema van kunstmatige en menselijke visie, waarbij ze mogelijke parallellen trekt.

Kimon Kodossis is een Grieks-Franse filmregisseur, maar is vaak werkzaam buiten de grenzen van deze discipline. Hij verdeelt zijn tijd tussen zijn werkzaamheden als creative director van we-are-x, waar hij samenwerkt met onderzoeksinstellingen zoals CERN, ESA en TNO, en zijn werkzaam­heden als kunstenaar. Zowel zijn commerciële als artistieke werken zijn emotioneel en activerend, roepen een gevoel van ontzag op, en zijn altijd geworteld in de realiteit.

Audiovisuals
Loannis Mousas and Filip Setmanuk

Sponsor
With the support of the Creative Industry Fund NL

Visit artist's website

Het kunstwerk door de ogen van:

Prof. dr. Caroline Klaver

hoogleraar Oogheelkunde

Bijziendheid (myopie) met hoge brilsterkten komt steeds meer voor. Op veel plekken in de wereld is het een epidemie aan het worden. Dat is verontrustend, want hoge bijziendheid kan leiden tot blindheid. Myopie ontstaat op jonge leeftijd. Leefstijl, zoals veel dichtbij-werken en weinig buiten zijn, speelt een belangrijke rol in het ­ontstaan. Daarnaast zijn er erfelijke (genetische) ­factoren. Myopie wordt veroorzaakt door vele kleine foutjes in meerdere genen. Over de interactie tussen leefstijl en genen weten we nog weinig. Onderzoekers van de afdeling Oogheelkunde analyseren gegevens van ­grote groepen mensen. Daarnaast onderzoeken ze behandelmogelijkheden om de ontwikkeling van bijziendheid een halt toe te roepen. Dit onderzoek draagt bij aan inzicht over de ontstaanswijze en behandeling van myopie op de kinderleeftijd, zodat blindheid op ­latere leeftijd voorkomen kan worden.

Bekijk de plattegrond van Science Gallery Rotterdam tentoonstelling (UN)REAL

Plattegrond

Dimensies toevoegen aan de werkelijkheid

Een essay van William Myers

Lees essay