19

Self Contained Archives

PentHouss / Anna Lann and Jonathan Trichter

2018, London, United Kingdom / Paris, France

Wat verwachten we van het kijken naar onze eigen weer­spiegeling? Als onafhankelijke, zelfarchiverende eenheden hebben we de neiging om onjuiste zelfbeelden te creëren, waaraan geen objectieve observatie te pas komt. Deze beelden vormen identiteiten en herinneringen, die de verhalen worden die we onszelf wijsmaken, om deze in de loop van de tijd te bewerken of te herschrijven. Self Contained Archives bevindt zich op de grens tussen subject en object, en nodigt bezoekers uit om na te denken over hun eigen geconstrueerde zelfbeeld — en dit misschien wel te transformeren.

Door middel van performance, installatie, geluid en optische illusie betreden de kunstenaars Anna Lann en Jonathan Trichter ons zelf-archief. Ze creëren een extreme situatie waarbij de onzichtbare kijker zichtbaar wordt, wanneer het werk terugkijkt naar de toeschouwer.

Ter preventie van het coronavirus COVID-19 is deze uitvoering uitgesteld.

PentHouss is een conceptuele, multidisciplinaire kunsthub opgericht door kunstenaars Anna Lann en Jonathan Trichter. Door verschillende kunstenaars bij elkaar te betrekken en nieuwe artistieke vormen en disciplines met elkaar te combineren, hopen zij nieuwe kunstsystemen te creëren. Anna Lann woont in Tel-Aviv en zij is werkzaam als muziekproducent en componist, filmregisseur, mediakunstenaar, ­zangeres en geluidstechnicus. Jonathan Trichter studeerde aan de Telma Yelin Art School en werkt momenteel in mode, beeldhouwkunst en schilderkunst.

Team
Shay Kakui (choreography), Anna Lann (sound design)

Visit artist's website

Het kunstwerk door de ogen van:

Prof. dr. Steven A. Kushner

Meer dan een eeuw van neurowetenschappelijk en psychoanalytisch onderzoek heeft ons veel geleerd over het dynamische samenspel tussen het bewustzijn en het onbewuste. Dit wordt geïllustreerd door onze pogingen tot objectieve zelfreflectie. De kwantumfysica toont aan dat alleen al het observeren van een verschijnsel onvermijdelijk verandering ervan teweegbrengt. Voor onze zelfperceptie geldt: Alleen al de poging daartoe vormt een barrière voor objectieve beoordeling. Het overgrote deel van onze mentale activiteit functioneert volledig buiten ons eigen bewustzijn. De meest indrukwekkende vaardigheden van ons brein — taal, creativiteit, motoriek — bereiken we zonder er bewust over na te denken. Toch omarmen we graag het idee dat onze gedachten, gevoelens en keuzes bewuste functies zijn.

Bekijk de plattegrond van Science Gallery Rotterdam tentoonstelling (UN)REAL

Plattegrond

Dimensies toevoegen aan de werkelijkheid

Een essay van William Myers

Lees essay