04

Suiker: Een kosmologie van witheid

Nadine Botha

2019 – 2020, Rotterdam, Nederland

Industriële suikerproductie sinds de 15e eeuw heeft niet alleen wat we eten en hoe we eten veranderd, maar is ook verantwoordelijk geweest voor een herstructurering van onze economie, ecologie, cultuur en zelfs van ons lichaam en onze geest.

Suiker: Een kosmologie van witheid vertelt een alternatieve geschiedenis van de opkomst van het moderne tijdperk en de verspreiding van het kolonialisme, vanuit het perspectief van suiker. Wat als het de suiker zelf is die achter dit alles zat? Door de menselijke geschiedenis te bekijken vanuit een perspectief waarin niet de mens centraal staat, worden onze politieke vooroordelen uitgedaagd. Het laat ons verder kijken dan suiker in relatie tot gezondheid en vergroot ons bewustzijn over de realiteit als een ontworpen visie op de waarheid.

‘Echt’ en ‘werkelijkheid’ zijn woorden die dateren uit de 15e eeuw, toen systemen en argumenten om het kolonialisme te verantwoorden werden geformuleerd. Suiker heeft zowel onze huidige, fysieke werkelijkheid vormgegeven, als onze neurobiologische perceptie ervan. Door middel van workshops streeft het kunstwerk naar het ontwikkelen van een nieuw gesprek om de radicale, sociale evolutie van de afgelopen 500 jaar te bespreken. Als wij onze geschiedenis op een andere manier kunnen begrijpen, dan kunnen wij ons ook andere toekomstbeelden voorstellen.

Nadine Botha is een researcher designer die zich bezighoudt met hoe onzichtbare systemen, zoals sociale, politieke economische en culturele, belangrijke objecten uit ons dagelijks leven vormgeven. In haar kunstpraktijk komen storytelling, cureren, performance,, activisme en media-analyse samen. Sugar: A Cosmology of Whiteness werd gelanceerd op de Neuhaus-tentoonstelling in Het Nieuwe Instituut. Botha was associate curator bij de 4e editie van de Istanbul Design Biennial, A School of Schools. Met haar project Politics of Shit won ze de Gijs Bakker award voor beste masterproject aan de Design Academy Eindhoven. Botha komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika en woont tegenwoordig in Rotterdam.

Sponsor
Creative Industries Fund NL

Visit artist's website

Het kunstwerk door de ogen van:

Prof. dr. Aart-Jan van der Lelij

hoogleraar Endocrinologie / Professor in Endocrinology

Dit werk laat op prachtige wijze de gigantische dimensies zien van het effect van ­suiker op de wereld, en op westerse maatschappijen in het bijzonder. Tegenwoordig is de suikerinname toegenomen tot astronomische proporties. Kinderen van rond zes jaar oud consumeren per jaar de enorme hoeveelheid van 25 kilo toegevoegde geraffineerde suikers. Dat is meer dan hun eigen lichaamsgewicht. De pandemische problemen van obesitas en diabetes ­zouden niet bestaan ​​als geraffineerde ­suiker niet zo goedkoop was gemaakt. Ik bewonder daarom dit kunstwerk dat de schoonheid benut om een lelijk verhaal te vertellen, en daarmee misschien een nieuwe stap vooruit belicht.

Bekijk de plattegrond van Science Gallery Rotterdam tentoonstelling (UN)REAL

Plattegrond

Dimensies toevoegen aan de werkelijkheid

Een essay van William Myers

Lees essay