02

De upload

Antye Guenther

2019, Rotterdam, Nederland

Terwijl animatie beelden van MRI-hersenscans op het scherm ronddraaien, nodigt een meditatief gezoem je uit om de rotaties te volgen, je te ontspannen en op te gaan in deze mindful ervaring. Wat als het je eigen hersendata waren op het scherm? Wat als je te horen zou krijgen dat deze ervaring je hersenprestaties kan verbeteren? Zou je er rustig naar kunnen kijken? Zou je geloven dat het werkt? Of zou je geloven dat het alleen werkt, als je er in gelooft?

The Upload is gebaseerd op theorieën over ‘hersen-zelfobservatie’, een methode die oorspronkelijk is ontwikkeld door de Amerikaanse inlichtingendiensten om hersenactiviteiten te beïnvloeden en te beheersen. Deze theorie, die als twijfelachtig is bestempeld, doet denken aan het gebruik van drugs als geestverruimend middel. Kan de methode serieus worden genomen als het gaat om het verbeteren van cognitieve vaardigheden en bereiken van zelf-optimalisatie?

Online video:

Antye Guenther is beeldend kunstenaar en onderzoeker, geboren en getogen in Oost-Duitsland. Vanuit haar geneeskundige, fotografische en militaire achtergrond onderzoekt ze middels haar kunst thema's als (niet-)biologische intelligentie en supercomputing, wetenschappelijke representaties van cognitieve processen en mind control, lichaamsperceptie in techno-kapitalistische samenlevingen en science fiction. Haar werk komt in hybride vormen, zoals performance-lezingen, keramische objecten, video-tutorials, foto-tekstwerken, speculatieve scripts, kunstenaarspublicaties en verschillende samenwerkingen.

In samenwerking met
Quantitative Imaging Group, Technische Universiteit Delft

Sponsor
Kindly supported by the Mondriaan Fonds

Visit artist's website

Het kunstwerk door de ogen van:

Prof. dr. Meike Vernooij

hoogleraar Neuroradiologie

‘Als het menselijk brein zo eenvoudig was dat we het konden begrijpen, zouden we zo eenvoudig zijn dat we het niet konden.’ Dit citaat, toegeschreven aan natuurkundige Emerson Pugh (rond 1938), is nog steeds relevant. Het ontrafelen van de structuur en functie van de hersenen intrigeert neurowetenschappers al eeuwenlang. Hoewel er in de loop van de tijd belangrijke inzichten zijn verkregen, blijven veel concepten ongrijpbaar. Veel wetenschappelijke vooruitgang is het resultaat van van uitwendige methodes, zoals medische beeldvorming, gekoppeld aan data over cognitieve prestaties of het ontstaan van hersenziektes. In het Erasmus MC gebruiken neurowetenschappers beeldvorming om de hersenen beter te begrijpen. We zijn ook bezig met het testen van manieren om patiënten deze informatie terug te geven, zodat ze hun eigen hersenen kunnen begrijpen en weten hoe ze de ontwikkeling van ziekten kunnen voorkomen.

Bekijk de plattegrond van Science Gallery Rotterdam tentoonstelling (UN)REAL

Plattegrond

Dimensies toevoegen aan de werkelijkheid

Een essay van William Myers

Lees essay